II Congreso de Estudios de Ronda y la Serranía

Membres i col·laboradors del grup de recerca ARAEM participen en el II Congreso de Estudios de Ronda y la Serranía

El professor Fèlix Retamero i els doctorands Esteban López, Sandra Pérez i Ignacio Díaz han participat en el II Congreso de Estudios de Ronda i la Serranía: Entre al-Ándalus y los inicios de la Edad Moderna (siglos VIII-XVI), una trobada bianual que organitza l’Instituto de Estudios de Ronda i la Serranía i que s'ha celebrat a Ronda (Màlaga) els dies 17, 18 i 19 de novembre.

Sandra Pérez ha presentat la comunicació ‘De la alquería a la villa. Transformaciones urbanísticas en Casarabonela (Málaga) tras la conquista castellana’, en què ha mostrat la segregació per barris entre cristians vells i conversos que hi havia a la Casarabonela de la segona meitat del segle XVI, just abans de l’expulsió dels conversos. Per altra banda, Ignacio Díaz ha participat amb la comunicació ‘El castillo de Ayamonte. La transformación de una fortificación fronteriza en centro de producción agrícola (siglos XV-XVI)’. Amb aquesta contribució el doctorand ha descrit l’evolució de la petita fortificació andalusina d’Ayamonte (Olvera, Cadis) des de la seva conquesta a principis del segle XV fins a la seva conversió en el centre d’administració del latifundi de Vallehermoso al segle XVI.

Fèlix Retamero i Esteban López han estat convidats per l’organització a presentar de forma conjunta una de les ponències del congrés, titulada "<<Hasta el día que sacaron a los moriscos>>. Campos de cultivo de moriscos y de castellanos en la Serranía de Ronda (siglo XVI)". Retamero i López han presentat els resultats obtinguts fins al moment en les seves investigacions a la regió, en concret, als pobles de Casarabonela, Igualeja i Júzcar. Els autors han demostrat que la distribució dels camps de conreu entre andalusins i castellans a finals del segle XVI, quan es va produir l’expulsió dels primers, es caracteritzava per una marcada segregació de les propietats d’ambdues comunitats.