Excavacions a Es Molinot

Acaba la primera campanya d'excavacions a Es Molinot (Sant Josep, Eivissa)

27/05/2018

En el marc d'una intervenció arqueològica programada, entre el 7 i el 15 de maig s'ha dut a terme l'excavació arqueològica al lloc anomenat es Molinot, situat al torrent de ses Fonts, al municipi de Sant Josep de sa Talaia. Es tracta d'una primera campanya, íntegrament sufragada per l'Ajuntament de Sant Josep, d'un projecte de cinc anys de durada que és fruit d'un conveni signat amb la Universitat Autònoma de Barcelona. El conveni recull quela UAB hi col·labora amb els mitjans tècnics necessaris per a l'estudi. La iniciativa d'aquesta investigació va sorgir del mateix consistori, motivat pel gran interès demostrat pels veïns de la zona així com pels propietaris dels terrenys envers les restes visibles conservades.

En aquesta primera campanya l'objectiu ha estat fotografiar, topografiar i dibuixar les restes existents d'un molí fariner d'aigua (es Molinot). Amb aquesta finalitat, els treballs executats han consistit en la realització d'una intensa desbrossa de la vegetació que cobria part dels elements que s'havien de documentar, principalment els vestigis conservats i visibles del molí, la séquia de reg que des del torrent conduïa l'aigua ns als horts pròxims al molí, així com els murs i les feixes existents entre ambdós elements. A més a més, s'ha realitzat un minuciós aixecament topogràfic del conjunt amb la finalitat de realitzar una planimetria del lloc. Finalment, s'han executat dos sondejos arqueològics, un a la base de la paret de feixa que conté part de les restes conservades del molí i una altra a una feixa superior.

La intervenció ha estat dirigida per l'especialista en arqueologia hidràulica d'època andalusí, i professora titular del Departament de Ciències de l'Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma, Dra. Helena Kirchner Granell, el també medievalista i professor associat del mateix departament Dr. Antoni Ferrer Abárzuza i l'arqueòloga professional Glenda Graziani, investigadors del Grup de Recerca Consolidat Arqueologia agrària de l'edat mitjana (ARAEM). S'ha comptat amb la col·laboració dels professionals de l'arqueologia: Dra. Maria Boll Martínez, Dr. Marcus H. Hermanns, Juan José Marí Casanova, Sergi Moreno Torres i l'estudiant d'arqueologia Zaida Fiori; també de persones interessades en la cultura: Joan Costa Bonet, Vicent Marí Serra “Palermet”, el topògraf Germán Pascual i Toni Manonelles.