Actualitat

DEHISI: Grup de Recerca en Desenvolupament Humà, Intervenció Social i Interculturalitat
Codi UAB: 1406. Aquest grup está també adscrit a SINTE un equip de recerca consolidat reconegut per la Generalitat de Catalunya, Ref. SGR-0819.

Investigadors principals: José Luis Lalueza Sazatornil (JoseLuis.Lalueza@uab.cat) i Ibis Álvarez Valdivia (IbisMarlen.Alvarez@uab.cat )

Altres investigadors

UAB: Sònia Sánchez Busqués, Reme Rubio García, Marta Padrós Castells, David García Romero, Sílvia Camps Orfila, Cristina Zhang Yu, Carola Marín Suazo, Sarai García Díaz, Montserrat A. Izquierdo Ramón, Pia Podestà, Claudio Órdenes, Montserrat González Parera, Claudia Henao Agudelo.

Col·laboradors externs: Beatriz Macias Gómez-Estern (UPO), Virginia Martínez Lozano (UPO), María Marco Macarro (UPO), Moisés Esteban Guitart (UdG), Macarena Lamas Alcion (UACH), Felipe Jiménez Vargas (PUCV), Mónica da Silva (UDELAR), José Eduardo Sánchez (ICESI)

Objectius

La finalitat de DEHISI és l'estudi de la diversitat cultural i dels contexts d'exclusió social en el desenvolupament de les persones, així com el disseny de projectes i aplicacions per a la intervenció social i educativa.

DEHISI orienta la seva tasca en quatre àmbits:

  • La recerca-acció en l’àmbit del desenvolupament minoritari i en entorns d’exclusió social, i els processos de formació de la identitat
  • La recerca basada en el disseny d’entorns d’aprenentatge inclusiu, desenvolupant comunitats de pràctiques educatives en escoles i espais no formals.
  • La promoció de l’Aprenentatge Servei (ApS) universitari a través de l’execució de projectes docents, la recerca i el disseny de processos d’institucionalització.
  • L’impuls d’estudis i diagnòstic de necessitats en l’àmbit del benestar infantil, la protecció de menors i la intervenció amb famílies.

Des de 1998 desenvolupa el Projecte Shere Rom, comunitats de pràctiques per a la inclusió educativa, en col·laboració amb entitats gitanes i escoles, i en el marc de la xarxa internacional UClinks.

 

Més informació:

http://grupsderecerca.uab.cat/dehisi

http://www.5dbarcelona.org

Projectes recents:

 

Títol: Art i psicologia.  Projecte interdisciplinari en el Pràcticum del Grau d’Educació Primària  per afavorir la Competència Intercultural.
Investigadora principal: Ibis M. Álvarez
Projecte d’Innovació Docent. Programa intern de millora i innovació docent 2018. Facultat de Ciències de l’Educació. Universitat Autònoma de Barcelona
Inici: 2018  Fi: 2019

Títol: When "the Children of the Revolution" become parents. Anthropological Study of Childrearing in Barcelona, Spain
Principal investigator: Sachiko TOKUMA 
Entitat finançadora: Japan Society for the Promotion of Science (JSPS)/ 2016 – 2019

Títol: Formació universitària: Anàlisi del procés d’aprenentatge i canvi identitari a través de l’Aprenentatge-Servei  en comunitats de pràctiques en contexts de exclusió.
Investigador principal: José Luis Lalueza
Entitat finançadora: Ministerio de economía y Competitividad (Convocatoria Retos Invetigación)
Inici: 2015 Fi: 2018

Títol: Amb ulls de mestres: aprendre Psicologia fent recerca. 2014 ARMIF 00019.
Investigadora principal: Ibis M. Álvarez
Entitat finançadora: Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca/ 2014 - 2015

Títol:  Estudi del valor sòcioeducatiu de l'amistat en el procés d'integració social dels adolescents immigrants a Catalunya.  2009ARAF100015.
Principal investigator: Ibis M. Álvarez
Entitat finançadora: Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca/ 2010 - 2011

Títol: Participació, Experiències i Empoderament per a la joventut de Roma
Investigador principal: Maria Roth (Babes_Bolyai University, Rumania)
Entitat finançadora: European Commission. Directorate-General Justice
Continuo desde 2007

Títol: Desenvolupament de projectes de intervenció socio-educativa, basats en l’ús de les TIC per la promoció de persones i col•lectius pertanyents a comunitats del Poble Gitano a la ciutat de Barcelona
Investigador principal: José Luis Lalueza
Entitat finançadora: Ajuntament de Barcelona
Continu des de 2007

Campus d'excel·lència internacional U A B