XVII Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials

Construir la democràcia en temps d'incertesa

el paper de l'ensenyament de les ciències socials, la geografia i la història. 

 6, 7 i 8 de febrer de 2020

Les Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials són una activitat organitzada per GREDICS (Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials), nascut l'any 2007.  

Les Jornades, tal com les coneixem, són un punt de trobada entre la teoría i la pràctica, d’interrelació entre el professorat de les diferents etapes educatives: infantil, primària, secundària, batxillerat i universitat.

Les Jornades esdevenen un espai per compartir les diferents experiències, sensacions, inquietuds i reflexion entorn l'educació i, més concretament, l'ensenyament i aprenentatge de les ciències socials. 

Més informació

Literacitat crítica i ensenyament de les ciències socials

  • Dia i hora Dimarts, 29 d’octubre de 2019 (de 18:00 h a 20:00 h)
  • Sessió a càrrec de Breo Tosar, del Grup de recerca GREDICS (UAB)
  • Organització: CESIRE
  • Lloc: CESIRE, Av. de les Drassanes, 10, 08001 Barcelona
  • Inscripció (fins el 25 d’octubre)

 

 

Més informació

Comunicació de GREDICS al

IX simposio internacional de didáctica de las ciencias sociales en el entorno iberoamericano

La Mariona Massip ha presentat la comunicació:

DE 1ER A 4RT: QUÈ HA CANVIAT? ANÀLISI COMPARATIVA DE LES REPRESENTACIONS SOCIALS SOBRE EL PROTAGONISME I L'AGÈNCIA EN ELS CONTINGUTS HISTÒRICS D'UN GRUP CLASSE D'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

Comunicació de GREDICS a León en el 

I Congreso Internacional EDUCACIÓN CRÍTICA E INCLUSIVA

La Mariona Massip i el Jordi Castellví van presentar la comunicació:

ENTRE LA EMOCIÓN Y EL PENSAMIENTO CRÍTICO: UN ESTUDIO CON PROFESORADO DE CIENCIAS SOCIALES EN FORMACIÓN. 

Ben aviat penjaran les actes a la web del congrés i us la podreu decarregar. 

DEFENSA DE TESI D'ALFREDO GOMES PRÁCTICAS Y CONCEPCIONES DE LA HISTORIA Y DE LA DIDÁCTICA DE LA HISTORIA EN LA FORMACIÓN DE MAESTROS DE ENSEÑANZA BÁSICA 

Tesi tutoritzada per en Joan Pagès Blanch.

La defensa ha estat aquest dijous 12 de setembre. 

ENSENYAR CIÈNCIES SOCIALS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

13 i 14 de setembre

La perspectiva de gènere ens interpel·la com a docents en tots els àmbits de la nostra tasca. Quan ensenyem ciències socials, però, hi hem de respondre doblement: perquè les desigualtats de gènere són un problema social i perquè els continguts de les ciències socials escolars moltes vegades han reproduït les desigualtats i les injustícies històriques, geogràfiques, polítiques o econòmiques.

Però, què implica la perspectiva de gènere quan ensenyem ciències socials? Aquestes jornades volen ser un espai per compartir i reflexionar, per aprendre i preguntar-nos conjuntament.

Incriu-t'hi gratuitament AQUÍ

Per obtenir més informació i llegir el programa fes clic AQUÍ

GREDICS PARTICIPA EN EL CONGRÉS DE HISTORY EDUCATORS INTERNATIONAL RESEARCH NETWORK [HEIRNET] A VIENA

 

La membre de GREDICS Mariona Massip participa  al congrés de Heirnet a Viena per compartir la recerca sobre el projecte EDU2016-80145-P Enseñar y aprender a interpretar problemas y conflictos contemporáneos ¿Qué aportan las ciencias sociales a la formación de una ciudadanía global crítica?

ENSENYAR CIÈNCIES SOCIALS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

13 i 14 de setembre

La perspectiva de gènere ens interpel·la com a docents en tots els àmbits de la nostra tasca. Quan ensenyem ciències socials, però, hi hem de respondre doblement: perquè les desigualtats de gènere són un problema social i perquè els continguts de les ciències socials escolars moltes vegades han reproduït les desigualtats i les injustícies històriques, geogràfiques, polítiques o econòmiques.

Però, què implica la perspectiva de gènere quan ensenyem ciències socials? Aquestes jornades volen ser un espai per compartir i reflexionar, per aprendre i preguntar-nos conjuntament.

Incriu-t'hi gratuitament AQUÍ

Per obtenir més informació i llegir el programa segueix fes clic AQUÍ

Aquest dimarts ha tingut lloc la matinal acadèmica de la unitat de Didàctica de les Ciències Socials 

Continuem la feina de compartir i actualitzar teories, marcs conceptuals, propostes d'aula, exemples, activitats...

Seguim avançant i formant-nos com a unitat. 

 

Aquesta setmana la Maria Ballbé ha defensat la seva tesi amb el títol

Els i les mestres com a responsables del currículum. El cas del grup de mestres de ciències socials de segona etapa d'EGB de 'Rosa Sensat'

Moltes felicitats a la nova doctora i als seus directors, en Joan Pagès i l'Antoni Santisteban.

GREDICS participa en el 

IX INTERNATIONAL CONFERENCE ON CRITICAL EDUCATION

Resistance and Praxis against Populism, Sexism and Racism

Is an annual, peer-reviewed academic and scientific conference, a well-established tradition that attracts delegates from all over the world.

It deals with sharing academic developments and findings, oriented towards inter-disciplinary reflections, experiences and proposalsfor a critical education focused on having an actual impact on society.

The Conference will be held from 3 to 6 of July 2019 in Naples, Italy at the Università degli studi di Napoli Federico II, the Sala dei Baroni (Hall of the Barons) in Castel Nuovo, and  Accademia di Belle Arti (Academy of Fine Arts).

Gredics participarà en el "colloque international didactiques histoire, géographie et citoyenneté"

Genève 26-28 juny 2019 examiner les frontières qui traversent sciences sociales, didactiques et épistémologies, pour répondre aux défis du monde contemporain.

Comment les futurs enseignants interprètent-ils les problèmes et les conflits contemporains ? Une enquête en formation initiale pour l'éducation à une citoyenneté globale critique, Neus González-Monfort & Antoni Santisteban (Université Autonome de Barcelone)

Més informació a: https://www.unige.ch/didactiquesHGC2019/programme/

Invitació “Seminari per compartir bones pràctiques d’educació en valors als recursos didàctics”

Dimarts, 2 de juliol, de 18:00 a 20:00 a l’AM Rosa Sensat (Av. de les Drassanes, 3, 08001 Barcelona).

L’objectiu de la sessió és el de presentar un “Decàleg de criteris per dissenyar i avaluar materials didàctics des d’una perspectiva crítica i transformadora” en el que les entitats convocants hem estat treballant, i de compartir bones pràctiques, relacionades amb aquest decàleg, de les persones i institucions assistents. Els resultats d’aquest sessió es recolliran en una publicació que permetrà donar visibilitat a les vostres bones pràctiques.

Aquesta trobada s’emmarca en el projecte “Entre Línies”, que s’incorporin de forma més transversal el valors d’una educació crítica i transformadora als llibres de text de ciències socials, i està impulsat per l’Escola de Cultura de Pau, el Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (GREDICS) de la UAB i el Grup de Recerca i Innovació en el Currículum de Ciències Socials (GRICCSO) de Rosa Sensat. Aquest projecte rep el suport de la Direcció de Justícia Social i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Confiant que sigui del vostre interès, us demanem que confirmeu la vostra participació a l’acte al correu: cecile.barbeito@uab.cat.

 

 La Universitat Rovira i Virgili nomena Pilar Benejam doctora 'honoris causa'

El Consell de Govern de la Universitat Rovira i Virgili ha aprovat el nomenament com a doctores honoris causa de dues professores de la UAB: Pilar Benejam, catedràtica jubilada del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials, i Marina Subirats, catedràtica emèrita del Departament de Sociologia.

 

Benejam ha estat proposada pel grup de didàctica de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV. Va impartir classes a la UAB des del 1972 fins a la seva jubilació, i va ser una de les signants de la declaració de principis coneguda com a Manifest de Bellaterra, fet públic el 1975. Va ser també directora de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat. És membre de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Entre altres distincions anteriors, Benejam ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el premi Ramon Llull, el Premi Marta Mata (dins dels Premis Catalunya d'Educació 2011), el premi d'actuació cívica de la Fundació Lluís Carulla i el premi Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa dins dels premis Ara Balears del 2017.

 GREDICS participa en la  formació "Educació per la Justícia Global: una nova mirada de l'educació transformadora. Teixint sinergies entre la universitat, l'administració i la societat civil". 

La formació, organitzada per la Fundació Autònoma Solidària, va aplegar grups de diferents àmbits de l'educació per compartir projectes que treballen per la justícia global.

 

Vine a aprendre amb nosaltres en el Màster Universitari de Recerca en Educació, en l'especialitat de Didàctica de les Ciències Socials. 

El màster forma docents crítics i reflexius, professionals d'avaluació i assessorament de centres educatius, i personal investigador en educació.

Per obtenir més informació visita la web del màster o envia un correu electrònic a antoni.santisteban@uab.cat

 

 

Gredics participa en el "Seminario Internacional Educación para la Ciudadania Democrática e Intercultural" 

El feminari té lloc a la facultat de Pedagogía de la Universitat de Barcelona i compta amb la presència dels membres de GREDICS 

Joan Pagès i Mariona Massip

 

Gredics participa en la presentació de defensores dels drets humans coordinat per l’ONG Eirene 

L’alumnat presenta el seu treball a la Boblioteca La Bòbila de l’Hospitalet

Les activitats que es realitzen busquen promoure l’educació en valors, la formació i la sensibilització de la població a través de processos d’aprenentatge que pretenen no només una actuació puntual sinó la implicació en un conjunt de fases o etapes que potenciïn la visió de la diversitat de la realitat com a punt de partida per fomentar l’esperit i el pensament crític i solidari.

Seminari Internacional de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials

Per què, per a què i com fer recerca qualitativa en Ciències Socials?

Amb la participació de la Dra. Luci Nussbaum, Professora de Universitat Autònoma de Barcelona.

Lloc: Facultat de Ciències de l’Educació. Sala de Juntes.
Data: 11 de juny de 2019
Horari: 16 a 20 hores

Estat de la qüestió en l’ús de tecnologia a l’aula. Impacte i límits de les xarxes socials

Amb la participació de Josep M. Silva, Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i expert en recursos TIC de la Generalitat de Catalunya.


Lloc: Facultat d’Educació. Aulatècnia. Edifici G6 - 2n. pis
Data: 12 de juny de 2019
Horari: 16 a 20 hores

Inscripcions a: 

doctorat.educacio.formacio@uab.cat

GREDICS treballa amb alumnat de primària amb un taller de cinema social

GREDICS col·labora amb el projecte CROMA que treballa amb alumnes d'escoles amb alta complexitat

Els infants que viuen situacions de vulnerabilitat tenen més possibilitats de patir fracàs escolar. La manca d’un acompanyament personalitzat en el seu aprenentatge fa que els seus resultats se'n ressentin i provoca, també, que l’interès per les experiències que els ofereix l’escola disminueixi.

Amb el CROMA 2.0 volem ajudar-los a recuperar l’interès per la investigació i l’aprenentatge, a partir de tallers dinamitzats per voluntaris que els apropin la possibilitat de convertir-se en els responsables de les seves descobertes i, així, col·laborar en incrementar l’interès per aquells coneixements que els ofereix l’àmbit escolar.

Descobreix més coses sobre el projecte CROMA fent click AQUÍ.

 

Juan Carlos Ramos obté el Premi Extraordinari de Doctorat 

La tesi llegida s'enmarca en l'àmbit de la didàctica de les ciències socials

Enhorabona a Juan Carlos Ramos por haber recibido el premio extraordinario de doctorado por su tesis leida en la especialidad de Didáctica de las ciencias Sociales

Els Premis Extraordinaris de doctorat posen en valor aquelles tesis que han rebut la qualificació d’Excel·lent Cum Laude, i que, a proposta de la CAPD de cada programa de doctorat, han destacat per a la seva aportació i avenç en els diferents àmbits de la nostra Universitat.

 

 

Reunió de treball del grup de recerca vinculat al projecte EDU2016 80145-P 

 

Presentem els resultats de la recerca, treballem en la segona fase a l'educació secundària, preparem publicacions i obrim noves vies d'investigació futura.

 

Matinal acadèmica de la unitat departamental de Didàctica de les Ciències Socials 

Discutint sobre marcs conceptuals, propostes, esquemes de pensament...

 

 

 

Últim número de la revista de cercrca REIDICS

L'AUPDCS (Asociación Universitaria de Profesorado de Didáctica de las Ciencias Sociales  http://didactica-ciencias-sociales.org/ ) acaba de publicar el darrer número de la revista de recerca REIDICS, número 4 - 2019.

Ja el podeu consultar aquí:  

https://mascvuex.unex.es/revistas/index.php/reidics/issue/view/259  

 

Seminari d’Investigació en Didàctica de les Ciències Socials

La historia del presente como herramienta para la ciudadanía crítica

Miguel Ángel Jara, professor de didàctica de les ciències socials de la Universidad Nacional del Comahue (Argentina). Dimecres, 24 abril de 2019

Per a més informació, contacteu amb: antoni.santisteban@uab.cat

Ja podeu consultar els videos de les ponències XVI Jornades Internacionals de Didàctica de les Ciències Socials. 

Ponència de Caterin Duquette

Ponènica d'en Jordi Nomen

Ponència de la Sònia Miranda
Taula Rodona en Homenatge a Joan Fontana, amb Ramon Arnabat i Joan Pagès.

Tots els vídeos a la pestanya de les Jornades

Jordi Castellví, membre de GREDICS, presenta:

Change the word and change the world: potentially of narratives in training critical thinkers

The 6th Education Graduate Students (EGS) Conference is an annual conference organized by students and for students from the Department of Curriculum and Pedagogy (EDCP) in the Faculty of Education.

This year’s theme is Conversation as Potentiality. We chose Potentiality because it “is an important educational concept that repeatedly appears in practice, policy, and theory” (Lewis, 2013, p. 1). For instance, in practice, teachers at all levels wish to help their students reach their full potential. And yet, in an increasingly neo-liberal culture, what does this well-intentioned desire mean for students and teachers alike? How, for example, is a student’s full potential measured in a schooling system that encourages teaching-to-the-test? Potentiality is proposed as a way of exploring the ‘not yet’ and ‘must be’ of education (Lewis, 2013). Our research, considered in this manner, is potential and all research has the potential to provide a point of conversation.

Més informació: http://educ.ubc.ca/6th-education-graduate-students-egs-conference-conversation-as-potentiality/

Jornades Argó Geografia i Gènere: mirades feministes a l'aula

L’Equip Argó de Geografia de l’ICE de la UAB format per professorat de secundària i batxillerat de diversos centres educatius de Catalunya i professorat del Departament de Geografia, us convida a aquesta Jornada pensada amb l’objectiu de reflexionar sobre la perspectiva de gènere en geografia i aportar noves idees i mirades per a introduir a les aules.

Lloc: 
Les sessions del 21 i el 28 de març se celebraran a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La visita guiada tindrà lloc a Girona.

Dates:

  • Dijous 21 de març, de 16-19:30 h.
  • Dijous 28 de març, de 16-19:30 h.
  • Dissabte 30 de març, de 10 a 13h. Visita guiada per Girona.  

Preu: Totes les sessions són gratuïtes, però heu de fer la inscripció si voleu assistir-hi.

Més informació: https://www.uab.cat/web/programa-argo/programa-argo-professorat/professorat/jornades-geografia-i-genere-1345782218194.html

Membres de GREDICS participaran a  "Jornada #Somcrítics: Com fer dels centres educatius espais crítics, lliures i d’acció?"

Taller 4: (Re)pensem els materials didàctics? Lectura crítica des de les ciències socials. (amb Mariona Massip i Antoni Santisteban).

02/03/2019 de 9.30 h a 14.00 h

Més informació a:  https://www.fbofill.cat/…/fem-dels-centres-educatius-espais…

 

Seminari d’Investigació en Didàctica de les Ciències Socials

La historia del presente como herramienta para la ciudadanía crítica

Miguel Ángel Jara, professor de didàctica de les ciències socials de la Universidad Nacional del Comahue (Argentina). Dimecres, 24 abril de 2019

Per a més informació, contacteu amb: antoni.santisteban@uab.cat

Investigar en Didàctica de les Ciències Socials davant la crisi de la democràcia mundial

Amb: Dra. Sonia Miranda

Dr. Antoni Santisteban

Dr. Gabriel Villalón

Cal inscripció prèvia

*Hi ha hagut una modificació del lloc. El que apareix ara és el correcte. 

 

Ja es poden consultar tots els dossiers de les Jornades a Internet.

(menys el de les IX)

jornades.jpg

Els trobareu al DDD de la UAB: https://goo.gl/sZPnZQ

El membre de GREDICS Jordi Castellví està fent una estada predoctoral a la University of British Columbia, Vancouver, Canadà.

L'objectiu de l'estada és la de compartir i construir coneixement i establir conneccions entre el nostre grup de recerca i els grups de recerca canadencs, espcialment amb el Professor E Wayne Ross.

 

Jordi Castellví i E Wayne Ross al Grandview Park de Vancouver

El treballa se centrarà en la formació del pensament crític, l'educació per una ciutadania perillosa i l'aprofundiment en els mètodoes de recerca qualitatius.

Seminari d’investigació

"Los caminos de la historia en la escuela: enseñanza e investigación.
Perspectivas desde el caso argentino"

 

 

Ponent convidada: Paula González [Universidad Nacional de General Sarmiento (Argentina)]

 

Dia: Dilluns 21 gener 2019

Horari: 11.00h-13.00h 

Lloc: Sala de Juntes

Seminari-taller enmarcat en el projecte:

Entre línies

Hi treballa Griccso, l'Escola de la Pau i Gredics.

Elaborem els criteris per dissenyar llibres de text i materials didàctics amb els valors de la justicia global. 

 

Semirari-taller realitzat el passar 4 de desembre.

El proper 16 de gener

Pilar Benejam, filla il·lustre de Ciutadella

Des de GREDICS estem molt contents per aquest reconeixement molt merescut.

Cal destacar que la Pilar Benejam és la tercera dona en rebre aquest reconeixement que ostenten 28 personalitats destacades filles de Ciutadella.

 

 

Novetat editorial:
"Pensar para intervenir en la solución de las injusticias sociales. La justicia y el pensamiento social en la enseñanza de las ciencias sociales"
Martha Cecilia Gutiérrez
Joan Pages Blanch

Universidad Tecnológica de Pereira, 2018. 
153 páginas : ilustrado
Colección Trabajos de Investigación
ISBN: 978-958-722-319-4

Trobada de doctorands

Aquest curs hem començat una sèrie de trobades doctorals organitzades pels propis doctorands per compartir coneixements i les nostres inquietuds com a nous investigadors i investigadores.

La pròxima trobada serà el gener, en una data per determinar.

Seminari d'investigació:

La situación de la enseñanza las ciencias sociales y  la educación para ciudadanía en Chile y Perú 

Augusta Valle y Jesús Marolla

 

 

Dia: divendres, 16 novembre 2018 
Horari Horari : 10.30h -13.00h
Lloc: Seminari Màster 2 (G5)

Organitza:

 

NOVETAT AL DDD:

"L'Escola i la nació"

Joan Pagès i Edda Sant (coords.)

Jornades "Escola i Nació", 2010, Paris, Lyon, Barcelona

 

 

"Les Qüestions socialment vives i l'ensenyament de les ciències socials"

Joan Pagès i Antoni Santisteban (coords) 

VII Jornades Internacionals Recerca Didàctica Ciències Socials (2010, UAB)

 

"La Construcció de les identitats i l'ensenyament de les ciències socials, de la geografia i de la història"

Joan Pagès i Neus González-Monfort (coords.)

VI Jornades de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (2009, UAB).

 

"Història, memòria i ensenyament de la història : perspectives europees i llatinoamericanes"

Joan Pagès i M. Paula González (coords.)

IV Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (2007, UAB)

 

Novetat editorial: 

“Contribuciones de Joan Pagès al desarrollo de la didáctica de las ciencias sociales, la historia y la geografía en Iberoamérica”

Jara, Miguel Ángel, coord.
Santisteban, Antoni, coord.

joan_0.png

Pots descarregar-la a: https://ddd.uab.cat/record/196869

 

 

Nova publicació: 

Santisteban, Antoni ; González Monfort, Neus (2019)  Education for Citizenship and Identities. Pineda, J.A., de Alba, N., Navarro, E. (eds.) Handbook of Research on Education for Participative Citizenship and Global Prosperity.

United States of America : IGI Global Information Science Reference, p. 551-567.

DOI: https://ddd.uab.cat/record/196202

 

 

El passat 5 d’octubre de  2018, en Joan Pagès Blanch va rebre un homenatge dins el marc del IV Encuentro Iberoamericano de Investigación en Didáctica de las Ciencias Sociales

joan_0.png

En el marc de Inicio IV Encuentro Iberoamericano de Investigación en Didáctica de las Ciencias Sociales (XVII Jornadas Nacionales y VI Internacionales de Enseñanza de la Historia; y II Jornadas Nacionales Red de Docentes e Investigadores en la Enseñanza de la Geografía) amb la temàtica : “LOS APORTES DE LA DIDÁCTICA DE LAS CIENCIAS SOCIALES, DE LA HISTORIA y DE LA GEOGRAFÍA A LA FORMACION DE LA CIUDADANIA EN LOS CONTEXTOS IBEROMAERICANOS” celebrat els dies 3 al 5 de octubre de 2018 a San Carlos de Bariloche, Provincia de Río Negro. Norpatagonia Argentina, es va celebrar l’homenatge al dr. Joan Pagès (http://grupsderecerca.uab.cat/gredics/node/144). Durant l’homenatge, es va presentar el llibre fet diversos autors i autores que han volgut manifestar el seu agraïment pel seu ensenyament i magisteri en tots aquests anys a Latinoamèrica.

Contribuciones de Joan Pagès al desarrollo de la didáctica de las ciencias sociales, la historia y la geografía en Iberoamérica / Miguel Angel Jara ...[et al.]; coordinación general de Miguel Angel Jara y Antoni Santisteban. – 1ra. edición especial - Cipolletti: Miguel Angel Jara, 2018.

ISBN 978-987-42-9324-4

XVI  Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials

7-8-9 de febrer de 2019

Lloc: Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Més informació: http://jornades.uab.cat/dcs/

Contacte

Unitat departamental de Didàctica de les Ciències Socials

GREDICS (Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials)

Telèfon: 93 581 18 78 -  93 581 30 14

Adreça electrònica: 16jornades.rdcs.uab@gmail.com

Facultat de Ciències de l’Educació - Edifici G5

Universitat Autònoma de Barcelona

08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

Tesi guardonada amb la Mención de Honor Alejandro Ángel Escobar en Ciencias Sociales y Humanas

La tesi doctoral d’en Juan Carlos Ramos Pérez “Enseñanza y aprendizaje del conflicto armado en Colombia. Prácticas docentes y conocimiento escolar” dirigida pel dr. Joan Pagès el passat 13-11-2017 dins del programa de doctorat de Didàctica de les Ciències Socials de la UAB, ha rebut Mención de Honor Alejandro Ángel Escobar en Ciencias Sociales y Humanas a su investigación (2018)

Enllaç TD: https://www.tdx.cat/handle/10803/458020

 

Novetat editorial: Què està passant al món? Què estem ensenyant? Per un ensenyament de les ciències socials centrat en els problemes, la justícia social i la ciutadania global 

que.png

 Tosar Bacarizo, Breogán, ed. ;Santisteban, Antoni, ed. ; Pagès, Joan (Pagès Blanch), ed.

Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) : GREDICS (Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials), 2018 / 344 pag.

Els nostres temps són temps carregats d’història, és a dir, d’esdeveniments i problemes que afecten al conjunt de la humanitat, tant a nivell local com a escala global, com els desplaçaments, migracions i xenofòbia; la precarietat laboral o la pobresa; el desprestigi de la democràcia, la corrupció; els fonamentalisme o l’increment de l’autoritarisme; l’ús de la violència en la resolució de conflictes; la pervivència de guerres regionals i locals; els feminicidis, les intolerància; els problemes ambientals, la sinistralitat… L’ensenyament de les ciències socials, la geografia i la historia i de l’educació per a la ciutadania, està dominat per uns continguts allunyats dels problemes del present. No és possible un currículum més centrat en situacions que preocupen a les persones? Per què existeix aquesta desconnexió entre el saber geogràfic, històric i social i la vida de les persones? El professorat rep la formació pertinent per educar per a la justícia social i la ciutadania global? Com adequar el currículum i les pràctiques al problemes als que ha de donar resposta la ciutadania? En aquest llibre trobareu experiències educatives d’educció primària, secundària i universitàries. També trobareu investigacions que ens ajuden a pensar la innovació a l’ensenyament de les ciències socials, de la geografia i de la història, per formar una ciutadania democràtica crítica, competent per interpretar els problemes i els conflictes socials, responsable i compromesa social. 

REIDICS

Revista de Investigación en Didáctica de las Ciencias Sociales

Próximo número: marzo de 2019

Recepción de originales hasta el 30 de diciembre del 2018

Enviar a: 

https://mascvuex.unex.es/revistas/index.php/reidics/information/authors

Novetat editorial: Handbook of Research on Education for Participative Citizenship and Global Prosperity

José A. Pineda-Alfonso (University of Seville, Spain), Nicolás De Alba-Fernández (University of Seville, Spain) and Elisa Navarro-Medina (University of Seville, Spain) 

Projected Release Date: November, 2018|Copyright: © 2019 |Pages: 525

Active participation in processes of change are an essential aspect of community participation, and proper recognition of opportunities for participation facilitate community engagement nationally and internationally. Education and its relation to citizenship in recent years has become one of the most important fields of research. From different areas and contexts, it has been revealed that there is a prevailing need for education for citizens to take part actively in the processes of change and improvement that the current global situation requires.

The Handbook of Research on Education for Participative Citizenship and Global Prosperity is a pivotal reference source focusing on the productions and fields of study that are carried out all over the world on education for citizenship, namely the devices that provide young people with the consciousness and highlight the aspects of an active democratic life. While highlighting topics such as citizenship identity, educational policy, and social justice, this publication explores participation instruction, as well as the methods of community involvement. This book is ideally designed for educational administrators, policymakers, researchers, professionals, and educators seeking current research on instructional methods for teaching active community and political involvement.

Oberta la pre-inscripció al Màster Recerca en Educació – Especialitat Didàctica de les Ciències Socials

mure.png

Especialitat Didàctica de les Ciències Socials
Màster Universitari de Recerca en Educació (MURE)

Aquesta especialitat està destinada a la preparació d'investigadors en el camp de l'ensenyament i l'aprenentatge de les ciències socials, així com en el camp de la formació del professorat.

Els àmbits de treball són fonamentalment els següents:

• L'anàlisi de la pràctica i de la formació del professorat en didàctica de les ciències socials.

• L'ensenyament de la història i la construcció del temps històric. Memòria i consciència històrica.

• La construcció de l'espai en l'ensenyament, lectura del paisatge i interpretació del territori. L'educació per a la sostenibilitat.

• L'ensenyament de la història de l'art i del patrimoni cultural.

• L'educació cívico-política i la formació del pensament social crític i creatiu.

• Els problemes socials o les qüestions socialment vives a l’ensenyament de les ciències socials.

• L'anàlisi i experimentació de materials curriculars de didàctica de les ciències socials.

El passat 10 de febrer 2018, en Joan Pagès i Blanch va fer la seva “Classe magistral”

pilar.png

En el marc de les XV Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (8, 9 i 10 de febrer de 2018) el passat 10 de febrer de 2018, en Joan Pagès i Blanch, catedràtic emèrit de Didàctica de les Ciències Socials de la UAB, va fer la seva “Classe magistral” amb el títol “Quin professorat, quina ciutadania, quin futur? Els reptes de l'ensenyament de les ciències socials, la geografia i la història”.

La glossa de presentació la va fer la Pilar Benejam Arguimbau, catedràtica emèrita de Didàctica de les Ciències Socials de la UAB.

Els companys i companyes del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, i de les Didàctica de les Ciències Socials, amb el recolzament de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB vam voler retre el  merescut homenatge en Joan Pagès per la seva dedicació i mestratge durant els més de 40 anys de professió.

 

Campus d'excel·lència internacional U A B