II Seminari Ramaderia i Gestions Comunals

El grup de recerca ARAEM celebra el II Seminari de Pastures i Gestions comunals

28/11/2017

El grup de recerca Arqueologia Agrària de l'Edat Mitjana ha celebrat el 27 de novembre el II Seminari de Pastures i Gestions comunals. Han participat en aquest seminari els doctors Ferran Esquilache Martí (Universitat Jaume I, Castelló) i Margarita Fernández Mier (Universitat d’Oviedo).

El Dr. Esquilache ha presentat ‘La irrigació a les grans hortes andalusines: reg tribal i reg comunal’, en què ha parlat de casos que ha estudiat a l'horta de València. Actualment està començant a estudiar la qüestió de fins a quin punt la gestió del rec a l'Horta de València és una herència andalusina i si algunes formes de gestió comunals que han arribat fins als nostres dies haurien aparegut després de la conquesta feudal. En aquest sentit, ha apuntat novetats en algunes d'aquestes herències, que sembla que podrien deixar de ser-ho. La Dra. Fernández Mier ha parlat de la metodologia d'estudi en les comunitats rurals, els espais incultes i el seu paper en l'agricultura, en la comunicació ‘La importancia de los espacios marginales: gestión comunal y prácticas ganaderas en la Cordillera Cantábrica’.

Durant el debat final s'han intercanviat opinions i experiències de ramaderia i sistemes d'irrigació entre els participants i els assistents al seminari. El II Seminari de Pastures i Gestions comunals ha estat organitzat pels investigadors predoctorals Ignacio Díaz i Núria Pachecho, del Grup de recerca ARAEM, i s'emmarca en el programa de doctorat Cultures en Contacte a la Mediterrània.