Objectius del Grup

El grup de recerca GRAMPO s'ha marcat els següents objectius:

Estudi de les estratègies de gestió de les matèries primeres utilitzades en l’elaboració de productes ceràmics durant diferents fases de la Prehistòria Recent del Pròxim Orient, la conca de la Mediterrània i la Península Ibèrica. Els resultats obtinguts permetran aprofundir en les “formes de fer” (tradicions artesanals) en les diferents zones a treballar.

  • Desenvolupar l’estudi de caracterització dels productes ceràmics de diferents horitzons cronològics de jaciments com ara Tell Halula (Siria), Kovaçevo i Illindençi (Bulgaria), Doukanet (Tunísia), la Cueva del Toro (Andalusia), Els Trocs (Osca), La Dou, la Cova del Sardo, la Cova del Vidre i d’altres (Catalunya), El Tonto (Toledo), Cueva Blanca i Pico Tienda III (Albacete), Cueva de Nerja (Málaga), etc.
  • Desenvolupar una metodologia d’anàlisi arqueomètrica que permeti treballar de manera rigorosa en la possible relació entre selecció i tractament de la matèria primera i l’aptitud dels vasos ceràmics per a un o d’altre ús. Aqueta línia té per objectiu treballar en la determinació del desenvolupament de produccions ceràmiques especialitzades, quines són, en quin moment sorgeixen en cada zona, etc. Per determinar el protocol analític es realitzaran estudis sobre materials ceràmics de procedència etnogràfica (Xile, Nigèria, Egipte, Tunísia...).

Sorgiment i desenvolupament de les comunitats agrícoles a les planes occidentals de Catalunya

  • Realització d’un estudi macroespaial que permeti comptar amb una visió global de l’ample nombre de jaciments detectats fins el moment.
  • Realitzar treballs d’excavació en els jaciments de les Roques del Monjos (Artesa de Lleida, Segrià) i Matxerri (Castelldans, les Garrigues).

El desenvolupament de les desigualtats socials des de les pràctiques funeràries durant el IIIer mil·lenni ANE

  • Excavació i estudi exhaustiu de diferents sepulcres megalítics de la Catalunya centra

 

Campus d'excel·lència internacional U A B