Gemma Puigvert

Gemma Puigvert Planagumà (Olot, 1967) és doctora en Filologia Clàssica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1996), on exerceix com a professora de Filologia Llatina des del 1998. Ha estat becària d’investigació FI de la Generalitat de Catalunya (1992-1996) i és Màster en Estudis Medievals per la FIDEM (Fédération Internationale des Instituts d’Études Medievales) (Roma, 1992-1993). Ha centrat la seva recerca a l’entorn de dos grans eixos; d’una banda, la filologia llatina medieval (els seus estudis i publicacions versen sobre manuscrits d’època altomedieval; és autora, entre d’altres, del llibre Astronomia i astrologia al monestir de Ripoll. Edició i estudi dels mss. científics astronomicoastrològics del monestir de Santa Maria de Ripoll, SPUAB, Bellaterra 2000); actualment forma part del projecte de recerca consolidat: Fontes Eurasiae Septentrionalis Antiquae et Medii Aeui; de l’altra, la didàctica de la llengua llatina (és autora, juntament amb J. Martínez Gázquez, del Manual Universitari de la UOC: Llatí II. Llengua i cultura llatina en el món medieval i modern. Mòdul didàctic I: De la fi de l’Antiguitat a l’albada del Renaixement (segles VI-XIII)); també ha estat col·laboradora del manual universitari Introducció a l’estudi de la Llengua Llatina.Mòdul 1, SPUAB, Bellaterra 1998; ha estat investigadora principal de diversos projectes d’innovació docent, és responsable dels portals interactius: Cultura clàssica. Grau Humanitats UAB, i Grau d'Estudis Clàssics. Projecte AGAUR.; està acreditada en Formació Docent en Educació Superior (programa FDES-UAB); també ha coordinat la Guia per a l’avaluació de competències en l’àrea de les Humanitats, finançada i publicada per AQU-Catalunya.
És membre del Grup de Recerca Consolidat Fontes Eurasiae Septentrionalis Antiquae et Medii Aevi , dins el qual estudia les fonts llatines relatives a l'imperi mongol (segles XIII i XIV).
Estretament relacionat amb el Grau d'Humanitats, i en col.laboració amb la prof. Carme de- la-Mota, ha editat, La Investigación en Humanidades, Biblioteca Nueva, Madrid 2009 (amb contribucions de Javier Antón Pelayo, Victoria Camps, Elena Carbonell, Joan Carbonell, Antonio Castillo, Carme de-la-Mota, Beatriz Ferrús, Ercilia García, Juan María Garrido, J. Antoni Iglesias, David Jou, Jordi López, Jaume Medina, Natàlia Molero, M. Carme Picallo, Gonzalo Pontón, Gemma Puigvert, Francisco Rico, Daniel Rico, Neus Rotger, Pere Rovira, Joan Rovira, José Enrique Ruiz-Domènec, Neus Samblancat, Guillermo Serés, Carles Solà i Jordi Vallverdú).
És autora de nombrosos articles publicats en revistes nacionals i internacionals i entre les estades de recerca destaquen les efectuades a la Biblioteca Apostolica Vaticana i a l'Institut de Recherche et d'Histoire des Textes (CNRS) de París. És professora convidada a la LUMSA (Roma), on cada any imparteix l'assignatura Llatí Medieval.
Ha traduït al català dues obres del comediògraf Terenci: l’Eunuc, Ed. La Magrana, Barcelona 1994 i Els germans, RBA, col. Clàssics de Grècia i Roma, Barcelona 2015.
En l'ambit de la gestió universitària, ha estat coordinadora de la titulació de Filologia Clàssica (cursos 2000-01/2002-03) i coordinadora de la titulació d'Humanitats (cursos 2004-05/2008-09). Ha participat en la Comissió d'Estudis per a la reforma del Grau d'Humanitats i també de la del Grau d'Estudis Clàssics. Actualment forma part de la Comissió de Docència del Grau d'Estudis Clàssics. És directora del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana des del març de 2015.

Campus d'excel·lència internacional U A B