KOINOS - Portfolio europeu sobre les pràctiques de literacitat plurilingües

L'eix central d'aquest projecte gira al voltant de KOINOS ("el comú" en grec clàssic), l'e-portfolio europeu sobre la pluriliteracidad, un producte original i innovador que parteix de les millors experiències en diversitat lingüística i educació a Europa, per actualitzar-les i superar-les. Amb el terme 'koinos' desitgem superar l'oxímoron latent que existeix en la ment dels europeus entre diversitat lingüística i convivència.

KOINOS consta de tres elements centrals: unes maletes viatgeres de lectura per a promoure la pluriliteralicidad, un mapa per a la construcció d'històries de vida lingüística d'una comunitat, i un dossier recopilatori i proactiu sobre les experiències de plurilingüisme en una comunitat local específica. Acompanyen aquests tres elements una guia d'ús eficaç i eficient de l'e-portfolio, així com un catàleg de bones pràctiques fruit de la seva experimentació sobre el terreny, i una formació a mestres i estudiants de magisteri.

No obstant això, KOINOS no és un fi en si mateix, sinó l'instrument d'unes finalitats de més llarg abast i impacte social. Mitjançant KOINOS pretenem transformar la forma d'entendre l'educació en un àmbit local concret, de manera que aquesta transformació educativa comporti al seu torn una transformació de la comunitat. Desitgem que KOINOS es converteixi només en la punta de l'iceberg de processos comunitaris que porten més benestar i felicitat a les persones que participen activament d'ells. En un temps de profunda crisi econòmica i moral, aquestes finalitats resulten útils per a superar-la garantint la cohesió social.

Així doncs, amb vistes a aconseguir les finalitats esmentades, KOINOS persegueix dos grans objectius: que la població de comunitats locals amb realitat multilingüe percebin el plurilingüisme com un valor i una pràctica positiva -la qual cosa implica un reconeixement d'aquells grups culturals minoritzats; i que la pràctica quotidiana del plurilingüisme permeti construir escenaris d'interculturalitat -cosa que reverteix en la construcció de comunitat o "community building". Tots dos objectius apunten directament a l'increment de majors quotes de convivència positiva.

Projecte

Data inici: 01.09.2015

Data fi: 31.08.2017

Entitat finançadora: Erasmus + KA2 - Cooperació per a la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques

Codi projecte: 2015-1-ES01-KA203-016127

Finançament total del projecte: 258.265,00 €

Investigador Prinicipal: Institut Municipal d'Educació de Barcelona

Universitats que hi participen: Universitat Autònoma de Barcelona (grups GREIP I ERDISC), Universitat de Barcelona (grup PLURAL), Universidade de Aveiro, Universität Hamburg. 

Investigadors GREIP que hi participen: Dra. Emilee Moore, Dr. Artur Noguerol, Dra. Júlia Llompart, Claudia Vallejo.

 

 

Campus d'excel·lència internacional U A B