Lorenza Mondada

Cap de lingüística general i lingüística francesa, Universitat de Basilea

Vaig néixer a la vora del Llac Maggiore, al Ticino, el sud de parla italiana de Suïssa, el 1963.
Després d'estudiar a la Universitat de Friburg (1982-1986), he treballat com a docent i assistent de recerca a les universitats de Lausanne, Friburg i Neuchâtel. Vaig passar un any a París, en EHESS (1991-1992) i vaig acabar el meu doctorat al gener de 1994 (Universitat de Lausanne). En la meva tesi doctoral investigo la descripció de l'espai en relats de viatges. Això va conduir al meu interès en les pràctiques de la formulació d'espai en el llenguatge parlat i la conversa, ja que cada vegada em vaig involucrar més en la recerca d'origen natural d’interaccions socials registrades.
El 1996, vaig passar un semestre sabàtic al Departament d'Antropologia de la Universitat de Berkeley Califòrnia. De 1996 a 2001, vaig ser professora assistent a la Universitat de Basilea, on vaig obtenir la meva habilitació en 2000. Un cop allà, vaig dirigir un projecte d'investigació sobre la producció interactiva de coneixement en equips de recerca plurilingües, basat en un extens treball de camp etnogràfic i la recopilació de dades en diferents departaments científics i mèdics. Durant aquest temps em vaig interessar en la xerrada en el treball i en les pràctiques de treball, així com en les formes en què la gramàtica és alhora un recurs per a la interacció i sorgeix dins la seva organització seqüencial.
En 2001 vaig ser guardonada amb el Premi Nacional Latsis - un premi atorgat anualment a Suïssa al millor investigador de menys de 40 anys.
Em vaig mudar a Lion el 2001 per ocupar un lloc com a Professora al Departament de Lingüística de la Universitat de Lion 2. Al gener de 2007, vaig ser anomenada directora del Laboratori d'Investigació ICAR (una unitat finançada pel CNRS, la Universitat de Lion 2 i l'Ecole Nationale Supérieure). A Lion he desenvolupat anàlisi sobre els recursos lingüístics i multimodals per a l'organització seqüencial de la interacció, així com nous projectes sobre la parla al treball.
Al gener de 2012 he estat anomenada Cap de Lingüística General i Lingüística Francesa a la Universitat de Basilea.

Pàgina web: 
http://franz.unibas.ch/mondada-lorenza/

Publicacions:
http://franz.unibas.ch/nc/seminar/mitarbeitende/profil/eigene-seiten/person/mondada-lorenza/content/publications-32/

http://franz.unibas.ch/fileadmin/franz/user_upload/redaktion/publications_mondada_2011.pdf

Campus d'excel·lència internacional U A B