Benvinguts al GROB

 

El GROB (Grup de Recerca en Osteobiografia) és un grup que s'inicia als anys 90. La nostra recerca està dirigida principalment a la reconstrucció de poblacions antigues. En aquest sentit, ens ocupem de l'estudi de restes humanes des del Neolític fins a temps recents. En els últims anys també hem desenvolupat una línia més dirigida cap a la recerca en antropologia forense.

Alguns dels estudis duts a terme han estat relacionats amb recerques internacionals, en jaciments localitzats a Mongòlia o a Mèxic, per exemple. En el nostre país, el GROB hem participat en projectes com el de la Senyora de les Muntanyes (Lleida) i l'estudi del Príncep de Viana (Poblet). Recentment, hem format part de l'estudi interdisciplinari de les tombes reials del Monestir de Santes Creus, realitzant les anàlisis antropològiques de personatges com Pere II el Gran, Blanca d'Anjou o Roger de Llúria.

Esquelet   

El nostre equip està format per investigadors sèniors i en formació procedents de diferents camps de la ciència i focalitzats en l'estudi antropològic de l'antiguitat. Està composat per:

     - Arqueòlegs

     - Biòlegs

     - Experts en belles arts

     - Forenses

     - Metges de família

     - Odontòlegs

     - Traumatòlegs

       

Estudiem restes antigues, ja siguin esqueletitzades o conservades, des de diferents punts de vista per tal d'obtenir-ne la màxima quantitat d'informació possible. En aquest sentit, duem a terme tant estudis paleodemogràfics i genètics, que ens ajuden a interpretar la identitat dels individus i les poblacions, com estudis de caracterització morfològica per fer-ne l'adequada descripció. Mitjançant l'anàlisi de paleodieta i paleonutrició, així com l'estudi de marcadors d'activitat, podem reconstruir el seu estil de vida, mentre que l'anàlisi paleopatològic de les restes ens permet esbrinar quins traumatismes i malalties van patir els individus i, fins i tot, com es va produir la mort. Complementàriament, per tal de descriure com van ser enterrats i els processos que han patit les restes des de llavors, emprem les anàlisis tafonòmiques adequades tant in situ com un cop s'ha fet el trasllat dels individus a les nostres instal·lacions.

      

 

 

 

Ens trobareu a:

 Unitat d'Antropologia Biològica

 Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia

 Facultat de Biociències

 Universitat Autònoma de Barcelona - Campus de Bellaterra

 08193 Bellaterra - Cerdanyola del Vallès
 

  e-mail: assumpcio.malgosa@uab.cat      

Telf. +34 93 581 1860

  Fax: +34 93 581 1321

 

 

Campus d'excel·lència internacional U A B