Desenvolupament de nous productes per millorar la salut dental

Investigadors del Centre Grup de Tècniques de Separació en Química han desenvolupat un xiclet i una pasta dentifrícia que milloren la salut dental. Ambdós productes presenten propietats remineralitzants, les quals són de gran importància pel que fa a la prevenció i el tractament de la càries. Els nous productes dentals han estat fruit de dues tesis doctorals dirigides pel professor Manuel Valiente, director del Centre.

GTS ha estudiat la viabilitat d'utilitzar xiclets per alliberar ions calci, fluorur i fosfat per a la remineralització de les dents. En entrar en contacte amb la superfície de les dents, aquests ions formen la fluoroapatita tot contribuint a la regeneració de l'esmalt i la dentina. D'aquesta manera millora la resistència de les dents als atacs àcids que tenen lloc al medi bucal responsables de l'aparició de la càries dental. Però perquè aquesta remineralització sigui eficaç l'alliberació dels ions ha d'obeir a un ritme adequat i, a més, la seva concentració a la saliva s'ha de mantenir a un nivell adient per a la formació de la fluoroapatita. En definitiva, es tracta d'un procés de bescanvi d'ions que s'ha d'estudiar des de l'òptica de la Química Analítica.

Pel que fa a la nova pasta dentifrícia, desenvolupada per Anna Torrado, reuneix les característiques òptimes per tal d'alliberar els ions calci, fluorur i fosfat amb el ritme adequat per a la formació de fluoroapatita. A més, el nou dentifrici redueix la hipersensibilitat de manera més ràpida i efectiva que els actuals. Contràriament als dentifricis que existeixen en el mercat, basats en analgèsics com el nitrat potàssic, el nou sistema basa el seu funcionament en la reducció de la quantitat de túbuls dentinaris exposats mitjançant la obturació dels mateixos amb components naturals de la dent. D'aquesta manera els fenòmens que provoquen el dolor no poden manifestar-se. Aquest efecte ha estat clínicament provat amb èxit al Departament d'Odontologia de la Universitat Internacional de Catalunya.

Ambdues innovacions han estat patentades amb el suport de l'empresa Sociedad Limitada para el Desarrollo Científico Aplicado (DCA, S.L.) que ha adquirit els drets d'explotació. En el cas del xiclet s'ha comptat amb la col·laboració de l'empresa JOYCO.

 

 

 

 

 

 

 

Campus d'excel·lència internacional U A B