EQUIP DE RECERCA

L'equip del LEMLA està format per investigadors de la UAB, de l'ICAC i UNIZAR.

 

 Dra. Isabel Rodà de Llanza (UAB-ICAC) és doctora en Filosofia i Lletres, àrea d’Història Antiga (1974) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Professora titular d’aquesta universitat des de 1985, primer d’Art i posteriorment d’Arqueologia. Va accedir a la Càtedra d’Arqueologia l’any 1993. Isabel Rodà ha combinat la seva tasca docent i investigadora amb la de conservadora tècnica dels Museus d’Art i Història de l’Ajuntament de Barcelona, amb seu al Museu d’Història de la Ciutat des de 1996, actualment en règim d’excedència. És co-fundadora junt al Dr. A. Álvarez del Laboratori per a l'Estudi de Materials Lapids a l'Antiguitat (LEMLA). Des del gener de 2007 fins al desembre de 2012 va ser directora de l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). El 12 de febrer de 2015 pronuncia el seu discurs d'ingrés com a Acadèmica de Nombre a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Investigadora adscrita a l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica i a partir de setembre 2019 catedràtica emèrita d'arqueologia de la UAB.

 

 ​​Dr. Aureli Álvarez (UAB-ICAC) és doctor en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona (1969 i 1975). Diplomat en Gemmologia (Gemmological Association of Great Britain-1975). Professor Titular de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-2005). Professor emèrit des del 2007. Investigador adscrit a l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i assessor científic de la Unitat d'Estudis Arqueomètrics. Fundador i Director del Grup de Restauració de Monuments SAXUM (1992-1996). Fundador i Director del grup d'estudis sobre conservació i restauració PARMON (1996-act.). Avaluador europeu de projectes internacionals dins del V Programa Marc de la UE. Coordinador d'un programa de R+D entre la Universitat Autònoma de Barcelona i Indústries Químiques Parrot S. a. 81991-1996. Coordinador de diversos projectes nacionals i internacionals de la CE a l'àrea de Cultural Heritage i Environnement. Co-fundador al costat de la Dra. I. Rodà de Llanza del Laboratori per a l'Estudi de Materials Lapidis a l'Antiguitat (LEMLA) amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

 Dra. Pilar Lapuente (UNIZAR-ICAC). Des de l'any 2000 és professora titular del Departament de Ciències de la Tierra de la Facultat de Ciències de la Universitat de Saragossa. Especialista en l'aplicació de la Petrologia i Geoquímica per la caracterització de material arqueològic petri (Arqueometria), a fi de conèixer les seves canteres de procedència i completar el coneixement sobre la cultura material de diferents èpoques històriques, especialment la romana. Des de 2006, la seva activitat investigadora en aquest camp s'uneix a la que realitza l'equip interdisciplinar de la UAB (LEMLA)-ICAC (Drs. Alvarez i Rodà) amb intenció de combinar esforços per impulsar aquesta línia de recerca i projectar-la internacionalment.

 

 

Dra. Roberta Di Febo (UAB-ICAC) és doctora per la Universitat de Barcelona (2016) i per la Universitat de Vic (2019) amb dues tesis doctorals sobre petrografia de les pastes i dels vidrats ceràmics respectivament. És pionera en l’ús de la làmina prima en combinació amb la micro- difracció de raig X amb llum de sincrotró i el micro-Raman per a la identificació mineralògica i estructural de les fases cristallines que es troben als materials arqueològics. Ha participat en diferents projectes d’investigació al Sincrotró ALBA (https://www.cells.es/en) centrats en la identificació de les fases micro- cristallines que es formen durant la cuita en vidrats ceràmics i les seves decoracions.

Dra. Anna Gutiérrez Garcia-M. (ICAC). Màster en Ceramic and Lithic Analysis for Archaeologists  per la University of Southampton (2003) i doctora en Arqueologia per  la Universitat Autònoma de Barcelona (2007). Chaire Junior (2013-2016), Ingénieur de Recherche del LabEx Sciences Archéologiques  de Bordeaux (2016-2017), actualment és investigadora Ramón y Cajal i directora de la Unitat d’Estudis Arqueomètrics de l’ICAC. Anna Gutiérrez Garcia-M. ha centrat la seva recerca en  l'estudi dels materials lapidis utilitzats a l'Antiguitat des d'una  perspectiva interdisciplinar, combinant l'arqueometria i  l'arqueologia. Els seus treballs s'orienten a la localització, datació  i estudi de les pedreres, la identificació de les tècniques,  estratègies i mecanismes de producció i comerç que van premetre la  distribució d'aquests materials, i la comprensió dels factors  socio-econòmics, polítics i simbòlics lligats amb el seu ús. Ha dot a terme docents en  el marc de diversos programes de màster (UNED, Université de Bordeaux Montaigne) i actualment és docent en el Màster Interuniversitari ICAC-UAB-URV, a més de dirigir diverses tesis doctorals.

 

 

 

Campus d'excel·lència internacional U A B