Seminaris

 

2016

Entre el 26 i el 28 d'octubre es portar a terme el Congrés Ferran II i la Corona d'Aragó. Organitzat per l'IEC, comptà amb el suport del Grup de recerca Manuscrits, entre altres entitats i institucions (MÉS INFORMACIÓ).

Aquest congrés tindrà lloc a la seu de l'IEC (Barcelona) i al Palau dels Requesens (Molins de Rei) entre el 26 i 28 de novembre (MÉS INFORMACIÓ).

El 6 d'octubre es va celebrar el Seminari sobre literatura memorialística. La sessió es va celebrar a la Sala de Juntes "César Simón" de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació  de la Universitat de València. (MÉS INFORMACIÓ).


Al llarg del curs 2015-2016 es van portar a terme el segon cicle dels seminaris "Pensar i difondre la Història. Conflictes i processos d'identitat en la societat moderna i contemporània [metodologia i historiografia]. Les 6 sessions es celebraran a la facultat de Filosofia i Lletres (UAB).

2015

Entre el 15 i el 19 de juny es portar a terme el Cicle de conferències "La Situació de la Dona al llarg de la Història de Catalunya". Les sessions es van celebrar a l'Institut d'Estudis Catalans ( C/ del Carme, 47, 08001). (MÉS INFORMACIÓ).

Al llarg del curs 2014-2015 es  van portar a terme 6 sessions del seminari "Pensar i difondre la Història. Conflictes i processos d'identitat en la societat moderna i contemporània [metodologia i historiografia]. Les sessions es celebraran a la facultat de Filosofia i Lletres (UAB).

2014

El 13 i 14 de maig es va portar a terme la jornada "Escriure d'agricultura a les èpoques medievals i moderna". Les sessions es celebraran a l'Institut d'Estudis Catalans ( C/ del Carme, 47, 08001). (MÉS INFORMACIÓ).

 

2013

El passat 6 de juny va tenir lloc una nova sessió del cicle anual de conferències de la Revista Manuscrits. Sota el títol "Tècniques agrícoles històriques, tractats agrícoles en el Mediterrani medieval i modern" i amb la coordinació de la professora Maria Antònia Martí, vam tenir l'oportunitat de poder escoltar alguns especialistes en la matèria com les professores Julia María Carabaza (Universidad de Granada), Expiración García Sánchez (Escuela de Estudios Árabes-CSIC) i el professor Xavier Luna Batlle Bravo. (MÉS INFORMACIÓ).

 

2012

El passat 12 de desembre es va portar a terme el Seminari Internacional "Ego-documents i religiositat a l'època moderna" amb la coordinació del professor Ignasi Fernández Terricabras. En aquesta sessió vam tenir l'oportunitat de poder escoltar alguns especialistes en la matèria com el professor Stéphane Gomis (Université Blaise Pascal de Clermont-Ferrand), la professora Anna Scattigno (Università degli Studi di Firenze) i el professor Joan Peytaví Deixona (Université de Perpignan - Via Domitia). Aquest seminari ha estat organitzat pel Grup de Recerca Manuscrits i la Casa Velázquez. Així mateix va comptar amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, Universidad de Alcalá de Henares, Université de Perpignan - Via Domitia i FRAMESPA - Université de Toulouse Le Mirail.

 

 

El passat 16 i 18 d'abril es va portar a terme el XVIIIè Cicle de conferències de la revista Manuscrits. Sota el títol "Catalunya en una època d'entreguerres, 1640-1714" i amb la coordinació del professor Antonio Espino, vam tenir l'oportunitat de poder escoltar alguns especialistes en la matèria com la professora de la UV Carmen Pérez Aparicio, el professor de la UB Joan Dantí i a Manuel Güell de l'Arxiu Històric de la Diputació de Tarragona. (DIPTIC).

 

2011

Entre els dies 10 i 12 de novembre de 2011 es va dur a terme el Congrés Internacional Construcció i projecció de les memòries personals a l'Europa Moderna. Entre els objectius del congrés hi ha establir paral·lelismes o confrontacions temàtiques entre els espais europeus on la memòria personal escrita ha estat i és fonamental, com és el cas de les terres italianes, Anglaterra, part de França, la Península Ibèrica, etc. (TRÍPTIC).

Entre els dies 6 i 8 d'abril es va dur a terme el XVIIè Cicle de conferències de la revista Manuscrits. Amb el títol Les pràctiques epistolars (segles XVI-XIX), aquest cicle, coordinat per Javier Antón, va tractar de les cartes, també anomenades epístoles, lletres o missives: papers escrits i tancats amb oblia o lacre que es dirigien a una persona absent quant se li volia comunicar alguna cosa. Aquelles quartilles, de vegades escrites seguint els preceptes i les normes que proporcionaven els manuals epistolars, però quasi sempre redactades amb frescura i franquesa, són testimonis de converses privades en què flueixen els pensaments individuals, els sentiments familiars i les representacions socials (DÍPTIC).

2010

El grup de recerca Manuscrits va formar part dels organitzadors de la primera Trobada d’historiadors/es de Catalunya i de la resta dels Països Catalans, d’Euskadi i de Galiza que es va dur a terme el 10 i 11 de desembre de 2010 al Museu d’Història de Catalunya. Aquesta trobada va tenir com objectiu principal l’exigència per entendre el nostre present i l’Europa a la qual pertanyem. L’anàlisi de les trajectòries històriques d’aquestes tres nacions ha de servir per veure els punts en comú, però també els ritmes diferents i les lògiques internes. Aquestes jornades van voler ser un exercici d’història comparada que partirà de l’època moderna i arribarà fins a l’intent de genocidi identitari del franquisme contra aquestes tres realitats nacionals (TRÍPTIC).

El 17 d’abril de 1610, el rei Felip III va signar el decret que ordenava l’expulsió dels moriscos catalans. En complir-se el IV centenari d’aquest fet, el Grup de Recerca Manuscrits del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona va co-organitzar amb d’altres institucions el XVI Cicle de Conferències Manuscrits sobre els moriscos de la Corona d’Aragó.
La primera conferència va ser el dia 15 d’abril de 2010 a les 11.30 a la Sala d’Actes de la Facultat impartida pel professor Rafael Benítez Sánchez-Blanco (Universitat de València) amb el títol “¿Por qué se expulsó a los moriscos?”. El 15 a la tarda i el 16 d’abril al matí les conferències van continuar al Museu d’Història de Catalunya. Després, les activitats van prosseguir amb un Congrés Internacional que va tenir lloc a Ascó i Miravet (Ribera d’Ebre) (TRÍPTIC).

El mes de març de 2010 (19, 20 i 21) es va dur a terme El Congrés InternacionalObservar les fronteres, veure el món. Aquest Congrés va resultar un esdeveniment exclusiu i únic que es va fer a la Cerdanya com a indret simbòlic. Llívia és un dels tres enclavaments territorials que subsisteixen a Europa, i la Cerdanya un espai fronterer entre les províncies de Lleida i Girona, fent frontera amb la de Barcelona, però també entre els Estats de França, Espanya i Andorra. Un conglomerat de línies que tenen més vida sobre el paper que dins una realitat altament complexa, en què les persones es mouen i construeixen la seva identitat diària en funció de molts altres elements.Amb especialistes de primer ordre internacional s’analitzaran i s’aportaran perspectives i solucions a la qüestió fronterera en l’Europa del segle XXI, que preveu precisament la supressió de tota limitació fronterera. La Cerdanya va esdevenir així el focus de la recerca i l’anàlisi de les fronteres a Europa durant tres dies, repartint-se entre Puigcerdà, Bellver de Cerdanya i Llívia. Les reflexions i discussions que van tenir lloc durant el congrés (conferències, pòsters i taula rodona) van crear un nou àmbit d’estudi pràctic com teòric. Un dels aspectes fonamentals de la proposta va ser la seva interdisciplinarietat, ja que el tema de les fronteres va ser abordat a partir d’aspectes d’ordre cultural, econòmic, històric, artístic, geogràfic, polític o sociològic. El Congrés va començar a desenclavar les estanques relacions històriques, i entendre la tendència històrica i l’actual de l’ús de les fronteres a Europa i la seva superació, tant a nivell local com estatal, dins la UE (TRÍPTIC).

L'11 de febrer de 2010 es va celebrar una segona trobada de la "Xarxa Transpirinenca per l'estudi dels ego-documents" en la Universitat de Toulouse en què de nou van assistir alguns dels membres del grup Manuscrits (TRÍPTIC).

2009

L'11 de desembre de 2009 es va dur a terme la Iª Trobada de la "Xarxa Transpirinenca per l'estudi dels ego-documents” a l'època Moderna". Projecte finançat per la Comunitat de treball dels Pirineus, està organitzat per El Instituto de Estudios Altoaragoneses, el Grup de Recerca Manuscrits (Universitat Autònoma de Barcelona) i FRAMESPA-UMR 5136 (Université de Toulouse-Le Mirail). Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Diputación General de Aragón, Conseil Régional de Midi-Pyrénées (TRÍPTIC).

Amb ocasió del bicentenari de la Guerra del Francès, el passat març de 2009 es va organitzar el seminari internacional "Cultura i Història: Les dones durant la guerra antinapoleònica de 1808 a 1814 a la península Ibèrica" amb l’objectiu de posar de relleu la transcendència de la participació femenina en els conflictes antinapoleònics i mostrar el grau de compromís de las dones al llarg de la lluita a la Península Ibèrica.
Així, aquests seminari va néixer amb la pretensió de recuperar la història, fins ara oblidada de les dones,catalanes, espanyoles i portugueses, que van participar en les guerres antinapoleòniques de 1808 a 1814; i veure com una bona història cultural de les dones contribueix a enriquir la nostra cultura en tots els àmbits de la mateixa. Amb aquest fi, aquestes sessions van contar amb la presència de algunas de las millors expertes en Història i Cultura de les Dones del període (TRÍPTIC).

XVé Cicle de conferències del Grup de Recerca d'Història Moderna Manuscrits, "La Dona en l'esfera laboral en l'època Moderna. Segles XV-XVIII". Les sessions del cicle, van contar amb la presència de distinguides investigadores nacionals i internacionals dedicades a l'Història del Gènere, es van portar a terme al Departament D'Història Moderna i Contemporània de la UAB, 23 i 25 de març de 2009.
Van col·laborar en la seva organització el Departament D'Història Moderna i Contemporània de la UAB, la Revista Manuscrits i la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (TRÍPTIC).

Col·loqui Internacional "Del tractat dels Pirineus [1659] a l'Europa del segle XXI: un model en construcció?" Barcelona-Perpinyà, 17-20 de juny de 2009.
Aquest col·loqui va pretendre obrir debat sobre el tema de les fronteres, les relacions internacionals, els lligams europeus i la utilització de la memòria.Per aquesta raó s'hi van donar cita els principals especialistes internacionals sobre els diversos temes que hi estaven previstos.Van col·laborar en la seva organització la majoria de les universitats catalanes així com la Universitat de París IV-Sorbona, la Universitat de Toulouse- Le Mirail... tot sota l'impuls del Museu d'Història de Catalunya (TRÍPTIC).

Campus d'excel·lència internacional U A B