Sílvia Martínez

Sílvia Martínez Garcia
Contacte
Adreça postal: 

Departament de Musicologia
Escola Superior de Música de Catalunya
C/ Padilla, 155
Edifici L'Auditori
08013 Barcelona

Telèfon: 

+34 93 352 3011

Professora

És etnomusicòloga, especialista en música popular urbana. Es va doctorar el 1997 amb una tesi sobre el Heavy Metal a la Universitat de Barcelona, després de completar els seus estudis a la Université de Montréal (Canadà) i UCLA (Estats Units).

Ha treballat també com a investigadora postdoctoral al Departament de Musicologia del CSIC i al Forschungszentrum Populare Musik de la Humboldt Universität de Berlín (Alemanya). Actualment ensenya a l’ESMUC i és professora associada a la UAB i al Zentrum für Genderforschung de la Kunstuniversität Graz a Àustria. En els darrers deu anys ha estat convidada a impartir cursos i seminaris a Columbia University (USA), City University New York (USA), Universidade Nova de Lisboa (Portugal), Universidade de Aveiro (Portugal) i Université Toulouse II-Le Mirail (France), a més de a diverses universitats catalanes i espanyoles. La seva investigació se centra actualment en aspectes teòrics i històrics de la música popular urbana, fent èmfasi en les perspectives de gènere i postcolonial. Participa en diferents projectes internacionals, entre ells l’European Popular Musics Group (coordinat per Dr. Stuart Green de la University of Leeds, UK) i l’Euro-Bollywood Research Network (coord per Dr Rajinder Dudrah, Manchester University, UK). Alguns temes recents en les seves recerques són les músiques de Bollywood, els cantautors espanyols en el darrer franquisme i la copla. El conjunt de les seves publicacions abasten temes molt diversos: des del heavy metal (Enganxats al heavy. Música, cultura i trangressió, Pagès 1999) fins a la música mediterrània ("Seeking Connections Through A Sigui", a Mediterranean Mosaic, Routledge 2003) o les relacions entre música i immigració ("From South to South:Indo-Pakistani Diaspora and Recent cultural practices in Spain", Migraçoês, 2010). Els darrers llibres que ha publicat són Made in Spain: Studies in Spanish Popular Music (Routledge, 2013) i Escribir sobre música (Musikeon Books, 2016).

Ha estat cap del Departament de Musicologia de l'ESMUC (2007-2012) i ha presidit la SIBE-Sociedad de Etnomusicologia (2006-2011) i IASPM-España (2000-2003). Des de 2017 forma part de l'Executive Committee de la International Association for the Study of Popular Music.

Enllaços
Campus d'excel·lència internacional U A B